Projekty

Projekt barevný pátek

Každý první pátek v měsíci je „zasvěcen“ jedné barvě, originálnímu pohledu, či pojetí barevnosti.
Žáci se učí vnímat běžné barvy všemi smysly. Poznávají, jaký význam mají barvy pro chuť na jídlo, na naši náladu a třeba i jak se mění jejich obliba s ohledem na roční období.

První barvou byla bílá, kterou jsme se zároveň loučili se zimou.  Děti měly přinést co nejvíce různých předmětů této barvy. Vítězové jich zvládli téměř 150! Odměnou jim byly pingpongové míčky, samozřejmě bílé.

Za námi je i žlutý pátek a úkol spojený s originalitou. Co je neuvěřitelně žluté? To byste nevěřili co všechno. Zlatý déšť, narcis, trička, hrnečky, popelnice. Jako nejoriginálnější vyhodnotili učitelé nekonečnou žlutou kabelu, ze které se dala vytáhnout téměř nekonečná řada žlutých předmětů, které si našla žačka druhé třídy doma. Vítězové si určitě pochutnali na domácí limonádě z úžasně žlutých citronů.

Další měsíce přinesou barvu zelenou a červenou a určitě zajímavé úkoly. Škola přece není jen učení, ale i zábava, při které si mezi sebou děti prověří svou kreativitu, schopnost vzájemně spolupracovat a respektovat názor druhého.

 

Výborný nápad naší paní zástupkyně červený den přesunout na školu v přírodě k táboráku jsme realizovali na výbornou. U společného táboráku zazněly písně, ve kterých se skrývá červená barva, nebo alespoň s touto barvou mají něco společného. Slyšeli jsme písničky Červená se line záře, Červená řeka, Červená karkulka, Červená modrá fiala nebo písně upravené, ve kterých vynikala především 3. třída v čele se svým nápaditým třídním učitelem. Píseň Holka červenooká, nestrkej hlavu do potoka, potvrdila jejich převahu v počtu interpretovaných písních, se zvolenou tematikou. Všichni se náramně bavili


Batůžkový projekt Mary´s meals

Mary´s meals Mary’s Meals je mezinárodní hnutí, které založil po osobní zkušenosti s extrémní chudobou v různých částech světa, Skot Magnus MacFarlane-Barrow.

Na světě je 64 miliónů dětí, které nechodí do školy a mnohem víc těch, které mají hlad. Každé dítě si zaslouží vzdělání a dostatek jídla. Vizí hnutí Mary´s meals je to, že „každé dítě dostane jedno jídlo denně v místě svého vzdělávání. A zároveň ti, kteří mají více, než potřebují, se budou dělit s těmi, kterým se nedostává ani těch nejzákladnějších potřeb.“

Naše škola se nechala oslovit touto myšlenkou a zapojili jsme se do „Batůžkového projektu Mary´s meals“. K našemu velkému překvapení a radosti se díky spolupráci a štědrosti mnohých nakonec podařilo sesbírat a pomůckami vybavit 110 batůžků a aktovek! Aktovky, které by jinak skončily na půdách nebo v ekodvorech, budou sloužit a dělat radost malawským školákům.

Na podporu tohoto díla proběhl 17. 10. 2019 pod vedením pana učitele Pavla Vydry benefiční koncert žáků a absolventů naší školy. Z jeho výtěžku jsme dokoupili část chybějících pomůcek, ale i přispěli dětem na stravu.

Velmi jsme ocenili spolupráci s miniškolkou Pivoňka, všeobecný zájem mnohých spoluobčanů, i nadšení a odhodlání dobrovolníků z hnutí Mary´s meals.

8. listopadu 2019 jsme aktovky předali k převozu do Malawi. Pro zajímavost, kdyby naši žáci, kteří se účastnili prázdninové soutěže „Šlápni do pedálů“ jeli cyklistickou štafetu, mohli by je na místo určení přivést sami. Celkem totiž ujeli 7 576 km, což je vzdušná vzdálenost Lelekovice – Bangula (jedno z větších malawských měst).

        

      

.